theebar het groene hart

Theebar

activiteiten het groene hart

Activiteiten

massages het groene hart amsterdam

Massages

blog het groene hart

Blog

webwinkel het groene hart

Webwinkel

AVG en een beetje dom zijn

Dan word je ineens een beetje dom genoemd. Terwijl er een golf van verontwaardiging door de zaal heenging, was ik niet in het minste beledigd. De man had namelijk wel een punt.

Het is donderdagavond 17 mei en speciaal ter voorbereiding op de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) -wet is er door Pakhuis de Zwijger een avond georganiseerd om vraagstukken rondom de AVG bespreekbaar te maken. 

Gezien ik als startende ondernemer al zoveel informatie naar mijn hoofd gegooid had gekregen, besloot ik vrij blanco naar deze avond te gaan, hopend dat ik aan het einde van de avond een beter inzicht in de AVG zou hebben. Dit is gebeurd. Echter niet zonder de nodige reuring.

Een vraag over of het klopt dat je ook geen programma’s als Google drive kan gebruiken, deed het stof opwaaien en leidde tot de uitspraak dat het een beetje dom van mij is om dit niet te weten. Uiteindelijk ben ik de professional en hoor ik te weten wat ik met mijn klantgegevens doe. Ook al zou ik zelf niet zozeer het stempeltje dom gebruiken, de man had een punt. 

Je hoort zorg te dragen voor de privacy van je klanten en daarbij komt kijken dat je bij elk extern programma dat je gebruikt, moet achterhalen wat zij met gegevens doen. Zoals iemand in de zaal benadrukte: Waar denk je dat je mee betaald als je een gratis programma gebruikt? Juist, je gegevens. 

Dus is het dom om dit niet uit te zoeken? Of gebruik je niet je ‘common sense’, zoals een ander riep. Wellicht. 

Een aantal mensen in de zaal sprongen in de bres voor mij, met diverse tegenargumenten. Bijvoorbeeld rekening houdende dat het wel enorm veel tijd in beslag neemt om uit te zoeken wat welk programma allemaal doet met iemand’s gegevens. De hele AVG zal dit nu veel inzichtelijker maken, maar voorheen was het nogal een zoektocht om het te achterhalen. En wat is ‘common sense’ in dit verhaal?

Hiernaast merk ik zelf bij collega ondernemers een bepaalde laisser-faire houding. “Het zal wel. Het is vast niet op mij van toepassing” of zelfs: “Wat is dat, AVG?”

Doordat de Autoriteit Persoonsgegevens niet super actief mensen op de hoogte heeft gesteld van de nieuwe wet, heeft dit tot gevolg dat heel veel (kleine) ondernemers totaal niet weten dat er een nieuwe wet in werking is gesteld die ook op hen van toepassing kan zijn. Nogal apart vind ik, aangezien ze wel degenen zijn die de boetes zullen uitdelen?

De les van de avond is voor mij om de nieuwe wet niet te onderschatten en goed je huiswerk te doen. Ondernemer zijn is nu eenmaal niet een vak waarbij je achterover in je stoel kunt leunen en het werk als magie voor je gedaan wordt. Je moet continu je verantwoordelijkheid nemen, want jij bent de professional.  Om deze reden ben ik ook niet beledigd door de harde uitspraken, want ze hebben mij juist wakker geschud. Dat had ik kennelijk nodig. Dankbaar en een stukje wijzer, sluit ik de avond af.

Bekijk hier de informatie over de nieuwe wet: https://hulpbijprivacy.nl/ of https://encryption.eset.com/nl/gdpr-vereisten/

Is het op jou van toepassing en hoe ga jij ermee om?

Laat een reactie achter:

×
×

Cart