Thee Plukken

Nu we weten dat wanneer we het over thee hebben, het gaat om een theeblad getrokken in water, hoor ik je denken: Hoe kunnen er dan zoveel verschillende theesmaken zijn? Dit heeft alles te maken met de manier waarop het theeblaadje verwerkt wordt, na de pluk. 

De pluk is de eerste stap. Bij een volwassen theeplant is de eerste pluk rondom de aanvang van de lente en wordt de First Flush genoemd. Hierbij worden de nieuwste blaadjes aan de top van de stengel, vaak geplukt. De voorkeur gaat er naar uit om de theebladeren met de hand te plukken, om deze zo min mogelijk te beschadigen. De smaak van een First Flush is meestal licht en fris. Omdat er slechts weinig jonge blaadjes te plukken valt, is de prijs van een eerste pluk duurder dan de overige plukken. 

Na de eerste pluk volgt logischerwijs de tweede pluk, ook wel de second flush genoemd. Deze pluk vindt plaats aan het einde van de lente/ begin van de zomer. De smaak van deze thee is meestal fruitiger dan die van de eerste pluk.

De derde pluk, oftewel de third flush vind plaats na het moessonseizoen. Door de vele regen, krijgen de theeplanten weer een andere smaak. De smaak is meestal sterker dan de eerste twee plukken. 

Als allerlaatst pluk, een categorie die ik liever oversla, betreft alle theebladeren die op de grond zijn gevallen, gebroken zijn of van lage kwaliteit. Deze bladeren, ook wel gruis genoemd, worden fijngemalen in theezakjes gestopt, bij de grotere merken thee. 

Wat ik hier zo jammer aan vind, is dat als dit je eerste introductie is in thee, je kunt gaan denken dat thee niet lekker is. Mijn advies is dan ook om op zo’n jong mogelijke leeftijd al te wennen aan de echt goede kwaliteit theeën. Zodoende leer je de smaken, de verschillende theeën en de positieve effecten die het op je lichaam kan hebben, snel waarderen. 

Zie de webwinkel voor de opties.

Laat een reactie achter:

×
×

Cart